JAN GROENEVELD

Jan Groeneveld

Jan Groeneveld

Loopbaan
Na de School ben ik vrijwel meteen gaan werken bij het Utrechts Nieuwsblad als eindredacteur voor de varia pagina’s en zaterdagbijlage. Behalve de School voor de Journalistiek telde bij de sollicitatie vooral mee dat ik daarvoor in het leger dienstplichtig soldaat-tekenaar was geweest waardoor men mij ook geschikt vond voor de vormgeving, denk ik. Later werd ik redacteur binnenland bij het UN en als erebaantje erbij testte ik auto’s als autojournalist voor een aantal GPD-bladen.
Na enkele wilde jaren als jong journalist wilde ik me verdiepen en ben ik in 1972 gestart met een avondopleiding sociologie en in 1977 afgestudeerd in ‘toekomstmodellen voor het beleid’. Het overheidsbeleid kon beter meende ik en daar wilde ik een steentje aan bijdragen.
Bij een sollicitatieconcours naar een functie beleidsambtenaar bleek de overheid het echter vooral handig te vinden dat ik journalist was geweest en werd ik aangesteld als voorlichter bij het ministerie van Economische Zaken. En zo belandde ik in de voorlichting bij de rijksoverheid waar ik vrijwel mijn hele verdere carrière ben gebleven. Na EZ ging ik werken bij het ministerie van Landbouw waar ik het bracht tot plaatsvervangend directeur Voorlichting. Daarna als projectleider binnen de overheid bezig geweest voor grote communicatieprojecten als wereld- en Floriadetentoonstellingen.
De laatste jaren voor mijn pensionering maakte mijn aanstelling bij de Wetenschappelijke Raad voor het Regeringsbeleid (WRR) de cirkel rond: ik ging me eindelijk bezig houden met wat ik gestudeerd had: toekomstmodellen voor het beleid! Een grotendeels ambtelijke carrière die zeker niet ‘ambtelijk’ is verlopen. Ik heb bij de overheid de kansen gekregen en gegrepen om bijzondere dingen te doen.

Ernaast
Eens in je leven moet je een boek schrijven. Vanuit het ministerie van Landbouw ben ik ruim een jaar vrijgesteld om vijftig jaar plattelandsontwikkeling te beschrijven in het boek Veranderend Nederland dat in 1985 uitkwam. Ik kreeg daarna de kans om gedurende twee jaar te werken aan een ontwikkelingsproject in Indonesië. Verder heb ik me bij en naast mijn werk veel beziggehouden met mijn grote hobby: fotografie.

Erna
In 2010 bereikte ik de toen nog geldende pensioengerechtigde leeftijd van 65 jaar. Daarna als zzp-er met mijn bureau Jan Groeneveld Communicatie debatten en congressen georganiseerd voor de overheid. De werkzaamheden worden nu minder en dat is ook wel goed. Als hobby heb ik een passie voor vliegtuigen en vliegen uit mijn jeugd weer opgepakt: schaalmodellen van vliegtuigen bouwen.

School
Wat ik op de School voor Journalistiek vooral heb geleerd is een journalistieke manier van schrijven en communiceren op een breed terrein. Dat kwam me mijn hele leven van pas. Bij mijn studie – Thoenes zei: “Het is wel juist wat je beweerd, maar je zegt het zo anders.” Hij bedoelde waarschijnlijk zo populair, niet wetenschappelijk – en bij mijn werk: ook notities voor bijvoorbeeld de minister moet je als een journalist schrijven: kort en direct.

Toekomst
Ik ben in 1976 getrouwd, heb recent het 40-jarig huwelijk gevierd, en heb vier kinderen. Mijn zoon is in de overheidsvoorlichting terecht gekomen, na een studie communicatie bij de UvA. Mijn drie dochters zijn andere richtingen opgegaan. Een dochter reist de wereld over voor een klein maar uniek bedrijf in de games-industrie, een woont en werkt nu in Cambodja als duikinstructeur en een is projectleider bij de Hogeschool voor de Kunsten in Utrecht (HKU).

Dit bericht is geplaatst in CV. Bookmark de permalink.

2 reacties op JAN GROENEVELD

  1. Marja Oosterman schreef:

    En zo weet ik ineens veel meer over de man met de border collies 😉

  2. E Lammers schreef:

    Wat leuk. Als ik het goed heb is dit een oude klasgenoot van mij van het KKC in Amstelveen. Groetjen van Ellen Lammers.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *