Het is in 2019 vijftig jaar geleden dat de eerste diploma’s aan de leerlingen van de School voor Journalistiek in Utrecht werden uitgereikt. De school in Utrecht was de eerste specifieke journalistenopleiding. Wat heeft dat betekend voor de journalistiek?
We werden gedrild in de scheiding van feiten en opinie, hoor en wederhoor en waren ervan overtuigd dat wij de hoeders van de democratie waren. Televisie was in opkomst als belangrijk nieuwsmedium, maar de kranten waren nog machtig. Sociale media bestonden nog niet, laat staan de gedachte dat feiten ook maar een mening zijn. Wij gingen, gediplomeerd, vol goede moed aan de slag.
Sindsdien is er veel veranderd in de wereld van de media. In technische zin werd de schrijfmachine vervangen door computer, het lood door offset. De televisie, radio en kranten kregen concurrentie van internet en vooral de sociale media. Het nieuws bereikt ons steeds sneller. We kunnen live getuige zijn van elke gebeurtenis waar ook ter wereld. Telefoonfilmpjes kennen nauwelijks barrieres, laat staan duiding. Nepnieuws is een gegeven. Wat betekende dat voor de journalistiek? En hoe heb je dat zelf ervaren, als journalist of als consument van het nieuws? De feiten, maar vooral ook jouw mening over de stand van zaken in de journalistiek zouden we graag vernemen. Daarvoor kan de website als blog worden gebruikt. Geeft je opinie over 50 jaar journalistiek als reactie hieronder.